Si avui hagués entrevistat Reyhan Yalcindag suposo que m’hauria parlat de Berivan. Berivan és una noieta de 15 anys de la ciutat kurda de Batman que ha estat condemnada aquest dilluns a 7 anys i 9 mesos de presó per “ofenses terroristes” i per haver llençat pedres en una manifestació. Això és el que diu l’acusació. Estava empresonada a l’espera de judici des del passat 9 d’octubre.
Però Berivan no és l’única que es troba en aquesta situació. Ens ho va explicar Reyhan Ylacindag en una entrevista que li vaig fer aquest dissabte 30 de gener al programa Solidaris. Ella viu a Diyarbakir, la capital del Kurdistan turc. La vam trucar per telèfon. Reyhan forma part de la Junta de l’Associació de Drets Humans, organització de Turquia que defensa els drets humans i que especialment denuncia les vulneracions que pateix la població kura.
Fins a 2.622 menors d’edat estan tancats en presons turques. La majoria són nois. Però llegeixo que ha augmentat el nombre de noies, i per això a la presó de la ciutat de Diyarbakir han construït un nou edifici per les noies condemnades per participar en manifestacions prohibides.
Reyhan ens va parlar d’aquesta repressió que pateixen els menors kurds: “Si ets un nen, si tens 13, 14, 15 o 16 anys i vas a manifestacions al carrer, o llences pedres a la policia, fàcilment et poden sentenciar a 20 o 25 anys de presó. Actualment, prop de 3.000 nens kurds estan a la presó per haver participat en manifestacions o cridat eslògans a favor dels drets dels kurds”.
La notícia sobre la sentència que ha condemnat Berivan explica que la noieta assegura que era a la ciutat de Batman per visitar uns familiars, i que no participava a la manifestació sinó que hi va topar de casualitat. I que aleshores, enmig de la confusió, la van detenir. Però la qüestió no és si va llençar pedres o no en va llençar. La qüestió és que la legislació turca permet condemnar un menor d’edat fins a 50 anys de presó.
Malgrat que és una associació de defensa dels drets humans i que forma part de plataformes internacionals, l’entitat de Reyhan no s’ha escapat de la repressió. El passat 24 de desembre, els van detenir el president a Diyarbakir, Muharrem Erbey. Perquè ens fem una idea del motiu de la detenció, Reyhan explica el que li van estar preguntant durant els interrogatoris: “El van interrogar sobre activitats legals que feia en l’àmbit dels drets humans. Per exemple, li van preguntar per què havia anat al Parlament Europeu i perquè havia denunciat violacions dels drets humans en el seu discurs. També li van preguntar per què organitzava rodes de premsa i elaborava informes sobre els drets humans, i per quin motiu insultava la República de Turquia. A més, li van preguntar per què és l’advocat d’Osman Baydemir, l’alcalde de la ciutat de Diyarbakir. I finalment, per quin motiu insistia en denunciar en públic els assassinats extra-judicials dels anys noranta i per què deia que havien estat perpetrats per membres de les forces de seguretat”.
Per cert, avui s’ha fet públic que Turquia és l’Estat que ha comès més violacions dels drets humans dels 47 estats que han firmat la Convenció Europea pels Drets Humans.
I dijous passat UNICEF feia públic un informe que demanava que Turquia protegeixi els drets dels nens que assisteixen a manifestacions.
Si ets kurd, si ets de ment obert, si ets crític. tu pots ser fàcilment considerat com a membre d’una organització il·legal. Si critiques l’Estat, diuen que ets membre d’una organització il·legal. Si ets un nen, si tens 13, 14, 15 o 16 anys i vas a manifestacions al carrer, o llences pedres a la policia, fàcilment et poden sentenciar a 20 o 25 anys de presó. Actualment, més de 3.000 nens kurds estan a la presó per haver participat o cridat eslògans. Si fas una roda de premsa i proposes una solució democràtica i pacífica per a la qüestió kurda, pots ser fàcilment sentenciat per formar part d’una organització il·legal.
Deixa un comentari