“Estic en una festa d’aniversari”. És el que m’ha respost l’Ariadna Jové quan l’he trucada per proposar-li que el dissabte l’entrevisti la Rita Marzoa al programa de Catalunya Ràdio ‘Solidaris’. Li he preguntat si podia parlar un moment, i m’ha explicat que estava d’aniversari, però que tenia uns minuts per xerrar. D’aniversari en un hospital, ha afegit. I ha continuat: “És l’aniversari d’en Tristan Anderson. No sé si ho recordes, un nord-americà que va ser ferit de gravetat per l’exèrcit israelià en una protesta el mes de març”.
Sí que ho recordo, perquè em va arribar un correu que ho explicava que havia difós justament l’Ariadna. Un projectil de gasos lacrimògens li va impactar contra la cara i ha estat molts mesos en coma. En Tristan Anderson participava en una protesta juntament amb palestins al poble de Ni’lin per denunciar la construcció del mur amb què Israel està escanyant la població a Cisjordània. La repressió de l’exèrcit va deixar diversos ferits més. Ara Anderson està conscient i comença a articular paraules. L’Ariadna m’explica que malgrat que la recuperació és molt lenta els amics han volgut celebrar amb ell el seu 39è aniversari.
La mitologia grega explica que Ariadna va donar un fil a Tesseu perquè no es perdés en el laberint del Minotaure. Aquesta setmana Israel ha volgut tallar el fil que ens connectava amb una altra Ariadna, l’Ariadna Jové.
Des que hi va arribar fa més d’un any, l’Ariadna ens va llançar un fil des de la Palestina ocupada perquè no ens perdem entre el laberint d’anuncis de conferències de pau que ens expliquen els mitjans que s’organitzen per resoldre el conflicte d’Orient Mitjà i de declaracions de premsa. Tot plegat serveix únicament per dilatar una solució justa a l’ocupació i situació d’apartheid que pateix la població palestina.
Quan l’he trucada feia només 24 hores que a l’Ariadna l’havien deixada lliure. Israel la va detenir diumenge a les 3 de la matinada. A ella i a una estudiant australiana. Les van detenir per silenciar-les, perquè no se sàpiga què succeeix dins dels territoris ocupats, perquè perdem el fil que palestins i gent arribada d’arreu del món ens llencen amb històries que posen noms i cares a les conseqüències de l’ocupació.
Al llarg d’aquests mesos, amb l’Ariadna hem pogut conèixer l’Abed Al Rahman, un palestí de 13 anys que va estar 45 dies empresonat. La seva família va haver de pagar 8.000 euros per evitar que el nen passés vuit mesos a la presó. També hem conegut els 5.000 habitants de Ni’lin i la seva lluita contra la construcció d’un dels últims trams del mur que els ha d’aïllar encara més de les seves terres i la resta de palestins. I la violència dels soldats israelians com a resposta. I també ens ha permès conèixer Abu Naser, Abu Ali i el Hajj Issa, expulsats diverses vegades de casa seva i que actualment han de viure en coves al costat del desert del Nègueb.
Israel l’ha detinguda perquè no ens continuï parlant de les persones que coneix. Però la detenció potser se’ls girarà en contra si reenviem el fil que ens ha ofert l’Ariadna i escampem arreu la realitat de totes aquestes persones que ens apropa.
Hola Laia!
M’ha agradat molt el teu post! I és del tot cert. Esperem que aquest fil, sigui reenviat i, és més, ampliat.
Una abraçada
Hola companys/es
aqui teniu la versio del video en català, enllaç i codi html
Marxa per Gaza lliure
Es el Cap d’any de 2009, més de 1300 internacionals de 42 paisos compten arribar a Gaza per Egipte
code:
Si us plau feu la màxima difussio als vostres webs i blogs –